Skopiuj link

PRACOWNIA SENIORA: Hazana- warsztaty kuchni zero waste (PL)

29.06.2022 - 11:00 / Namiot FKŻ, ul. Józefa 36

Według kalendarza żydowskiego co siedem lat przypada szmita (hebr. שמיטה – rok szabatowy), z jej nadejściem wiąże się kilka ograniczeń – jak zakaz upraw. W ciągu roku szabatowego ziemia odpoczywa, odradza się bez ingerencji człowieka i jego maszyn.  Chociaż prawo żydowskie ma zastosowanie tylko dla narodu wybranego, dla nas może stanowić inspirację do bardziej świadomego traktowania żywności. Zamiast zaprzestać upraw, możemy wybierać sezonowe warzywa mądrze i równie mądrze z nich korzystać. Żeby dać naszej ziemi odpocząć musimy nauczyć się zjadać wszystkie części jej darów, żeby w pełni umieć je doceniać.

W trakcie warsztatów Pani Anna Patrzałek pomoże nam odkryć warzywa w niecodziennym wydaniu. Stworzymy pyszne dania z wykorzystaniem bardzo dojrzałych owoców, czy lekko zwiędniętych warzyw. Humus, tarta, zupa krem pozwolą nam zamienić mniej chrupiące warzywa w smaczny i bardzo wartościowy posiłek.

Uczmy się doceniać dary natury i korzystać z nich w pełni do ostatniego ogryzka.

WSTĘP
WOLNY